DŘEVINY František Černý - rostoucí dřeviny, prodej sadbového materálu Jeseník

Dukelská 981/24, 790 01 Jeseník Olomoucký kraj

  • Telefon: +420 584 413 731
  • Mobil: +420 602 764 928
  • IČO: 18462081

Popis činnosti

Věnujeme se pěstování RRD několik let a došli jsme k závěru, že zájemci o problematiku pěstování rychlerostoucích dřevin nemají možnost jednoduchou cestou najít potřebné informace. Proto jsme se rozhodli jim usnadnit hledání a pokoušíme se vytvořit ucelený informační portál o RRD.

Náš názor je, že úspěšným pěstitelem se nestane ten, kdo jen tak naslepo zasadí rostlinu, ale ten, kdo zná dobře celý proces pěstování zvoleného druhu.

K pochopení problematiky pěstování rostlin obecně nestačí pouze základní znalosti druhu a místa výsadby, ale je nutné hlubší studium problematiky. A u RRD to platí dvojnásobně, neboť jejich pěstování propojuje několik různých oborů a odvětví lidské činnosti v proměnlivých přírodních podmínkách.

 

Základní informace o topolech:


Informace o základních vlastnostech a náročnosti pěstování jednotlivých druhů a kříženců rodu Topol a jejich vhodnosti pro konkrétní pěstitelský záměr poskytujeme jako nedílnou součást každé dodávky sadebního materiálu i dle individuálních požadavků, a to v takovém rozsahu, abychom začínajícím pěstitelům pomohli co možná nejvíce předejít různým pěstitelským omylům.

Výpis jednotlivých druhů a kříženců topolů v naší nabídce včetně objednávkových kódů naleznete na stránce Katalog sortimentu RRD topolů a vrb...

Technickou specifikaci jednotlivých variant sadebního materiálu včetně objednávkových kódů naleznete na stránce Katalog sadby RRD topol a vrba...

Topoly uvedené v naší nabídce můžete využít a pěstovat několika způsoby, ale každý pěstitelský záměr je potřeba důkladně zvážit a promyslet nejen z hlediska ekonomického, ale i z hlediska legislativního, ekologického, logistického, energetického a řady dalších pohledů.

Japonský topol je nejlepší, vždy a všude! My si to ale nemyslíme!


Většina zájemců o pěstování rychlerostoucích topolů se dnes díky mediální propagaci označení Japonský topol zaměřuje výhradně na něj a je tak vlastně odkázána na jeho přirozené růstové schopnosti, které se nemusí vlivem nevhodných půdně-klimatických a jiných podmínek dostavit.

U nás ho najdete v nabídce také, ale pod botanickým názvem Populus nigra x maximowiczii.

Jen tak pro zajímavost, Japonský topol není český botanický název, ale zcela zavádějící mediálně komerční označení skupiny kříženců vyšlechtěných v Japonsku.

Pro ty z vás, kteří máte zájem o podrobnější informace a chcete vědět, o co se konkrétně jedná, a jak jsme k tomuto závěru došli, je připraven článek nejen o názvu japonský topol, ale i o dalších nepraktických označeních RRD, na našem nově vznikajícím infoportálu: TopolVrba.cz - Japonský topol, Italský topol a Švédská vrba...

Hlavní důvod, proč se nelze upínat pouze na jeden univerzální topol, přestože jde o jeden z výnosově nejlepších a na vhodných lokalitách může dosahovat ročního výškového přírůstku i přes 2 metry, je ten, že mu zdaleka nevyhovují všechna stanoviště výsadby, ale jen některá.

Stejná situace je u všech druhů i kříženců topolů. Vedle nároků půdně-klimatických je zde ještě celá řada dalších faktorů, které mohou mít negativní i pozitivní vliv na přírůstky.

I když by se tedy na první pohled mohlo zdát, že pěstování topolů je složité a riskantní, tak pravdou je spíše opak, a pokud věnujete dostatek energie právě přípravnému procesu, odstraníte

tím většinu rizik i budoucích problémů. Pro lepší představu si uvedeme příklady teoretické vhodnosti použití několika topolů z našeho sortimentu.

Teoretická vhodnost topolového druhu, nebo křížence pro výsadbu:
Jako první použijeme Populus nigra x maximowiczii na vhodné lokalitě pro jeho růst.

V takovém případě se dočkáme s největší pravděpodobností při dodržení základní pěstitelské péče očekávaných přírůstků a zhodnocení investic.

Pokud by ale ta samá lokalita vykazovala například známky vyšší hladiny spodní vody, než je pro Populus nigra x maximowiczii vhodné, nedostaví se ani přírůstek ani zhodnocení investic.

Přitom stačilo zjednodušeně řečeno zaměnit sadební materiál Populus nigra x maximowiczii třeba za Populus trichocarpa x koreana, který je pro uvedené podmínky mnohem vhodnější.

V případě velmi vysoké hladiny spodní vody, už je ale lepší zvážit místo výsadby topolů výsadbu druhově vhodných vrb. V případě místa výsadby s menší zásobou spodní vody nebo častým srážkovým deficitem je vhodnější použít například kříženec topolu Populus nigra x simonii.

Podobně bychom mohli pokračovat u každého zvoleného topolu, ale pro uvedení do problematiky výběru, by měly být tyto příklady dostačující.

Ale pozor, šlo pouze o otázku stavu stanoviště s ohledem na základní hydrologické poměry půdní a tyto příklady nelze v žádném případě použít bez návaznosti na všechny další důležité okolnosti.

Proto si zde uvedeme jako ukázku ještě jeden základní údaj týkající se legislativy ČR, o kterém by měl každý pěstitel topolů vědět.

Všechny výše uvedené topoly jsou nepůvodní dřeviny a je proto nutné žádat o povolení k výsadbě příslušný místní orgán ochrany přírody. Pokud by se nepodařilo povolení získat, třeba z důvodu umístění lokality v CHKO, je možné, pokud to klimaticko-půdní podmínky dovolují, použít domácí druh topolu Populus nigra L. V případě, že lokalita pro něj není vhodná, lze použít jako alternativu případně některou z domácích vrb z našeho sortimentu.

Zde opět pozor, neboť to, zda je dřevina původní nebo nepůvodní, není jediná otázka související s možnými legislativními omezeními pěstování topolů.

Existuje celá řada právních norem, které zasahují různým způsobem do práv a povinností každého pěstitele a to nejen v oblasti RRD, ale dřevin obecně.

Praktické zkušenosti s výsadbou jsou více než teoretické předpoklady:
Oba teoretické příklady jsou velmi zjednodušené a v reálné praxi je téměř nemožné pro začínajícího pěstitele, aby bezchybně vyhodnotil každou okolnost, která provází konkrétní výsadbu a stanoviště bez předchozích praktických zkušeností. Nejedná se pouze o otázky legislativní, nebo otázku vhodnosti zvoleného druhu, ať už topolu nebo vrby.

Je zde i řada otázek praktického charakteru okolo přípravy pozemku, schématu výsadby, výsadby samotné, údržby po výsadbě, údržby staršího porostu, délky obmýtí, sklizně a logistické náročnosti jednotlivých operací, a to zdaleka není všechno.

Proto nabízíme každému zájemci o náš sadební materiál nejen teoretické znalosti v oboru, ale i rozsáhlé praktické pěstitelské zkušenosti podle jeho potřeb, jež jsme získali při zakládání

porostů vlastních, nebo pěstební péči o již založené porosty různého stáří, pro různé účely, u různých pěstitelů, nejen na celém území České republiky, ale i na území Německa a Slovenska v

časovém období několika posledních let. Celý rozsah služeb, které jsme schopni nabídnout v oblasti pěstování RRD, najdete v sekci

 

Základní informace o vrbách:


Naše nabídka vrb je sestavena tak, aby dokázala pokrýt požadavky většiny zájemců o pěstování RRD a není dobré ji chápat pouze jako náhradní řešení v případě kdy není možné využít topoly.

Zařadili jsme do ní druhy i křížence vrb, které lze považovat podle růstových schopností za minimálně topolům rovnocenné.

Navíc je dostatečně prokázáno, že některé vrby jsou pro určité záměry výsadby na základě reálných pěstitelských zkušeností nejen z ČR mnohem vhodnější.

Výpis jednotlivých druhů a kříženců vrb v naší nabídce včetně objednávkových kódů naleznete na stránce Katalog sortimentu RRD topolů a vrb...

Technickou specifikaci jednotlivých variant sadebního materiálu včetně objednávkových kódů naleznete na stránce Katalog sadby RRD topol a vrba...

Proč mohou být vrby někdy lepší volba než topoly:


Základní nespornou výhodou je, že většina druhů a kříženců vrb z našeho sortimentu se vyskytuje na území České republiky v přirozených populacích na rozdíl od většiny rychlerostoucích topolů.

Jsou to tedy dřeviny původní (autochtonní) a není proto potřeba žádat o souhlasné stanovisko příslušného místního orgánu ochrany přírody s výsadbou.

Dalším pozitivním rozdílem ve vztahu právě k výše uvedenému souhlasu je okolnost, že jeho součástí bývá i maximální doba jednotlivých obmýtí u konkrétního nepůvodního druhu dřeviny z

důvodu zamezení tvorby reprodukčních orgánů. U nepůvodních druhů topolů a vrb se jedná většinou o maximální dobu obmýtí okolo pátého roku růstu.

Ale pozor na skutečnost, že možnost prodloužit délku obmýtí nad hranici 5-ti let nelze využít nezávisle na konkrétním pěstovaném druhu dřeviny, ať už topolu nebo vrby. Jednotlivé druhy topolů i vrb totiž reagují na mýtní cyklus odlišně. Obecně lze tedy doporučit delší obmýtí převážně u skupiny vrb se stromovitým typem růstu, protože vykazují lepší toleranci k seřezávání i v delším mýtním cyklu a jsou schopné si udržet výmladkové schopnosti opakovaně déle než většina topolů.

Vrby se stromovitým typem růstu:


V našem sortimentu jsou to například vrby z okruhu Salix alba L.

Tyto vrby jsou podobně jako většina topolů schopné růst do výšky okolo 20 – 30 metrů a tvořit kmeny vhodné nejen ke štěpkování, ale i k výrobě palivového dřeva.

A nutno podotknout, že jejich výnosové a růstové křivky mohou být na vhodných lokalitách pro růst právě z důvodu možnosti prodloužit délku obmýtí často lepší než u topolů.

Vrby s keřovitým typem růstu:


U vrb s keřovitým typem růstu je situace zcela opačná. Podle jejich výnosových a růstových křivek na vhodných lokalitách je lepší volit délku obmýtí kratší a to v rozmezí od 3 do 5 let.

Důvodů k volbě tohoto rozmezí je hned několik a jsou spojeny s charakteristickou růstovou vlastností keřovitých vrb tvořit více výhonů hned v prvním roce růstu a podporovat jejich růst i v letech následujících.

Tím je často zaručen rychlejší nárůst dřevní hmoty oproti topolům nebo stromovitým vrbám, protože ty, i když mohou mít také více výhonů, je zpravidla redukují na jeden nebo několik málo hlavních kmenů právě už v prvních letech růstu, čímž se posunuje jejich optimální mýtní cyklus nad hranici 4 a více let.

Z našeho sortimentu lze doporučit například vrby z okruhu Salix viminalis L. nebo Salix x smithiana Wild. Jedná se o vrby s extrémně rychlým růstem, velmi vysokou regenerační schopností po seříznutí, rostoucí právě v podobě mnohokmenných keřů nižšího vzrůstu.

Díky těmto vlastnostem jsou často vhodnější volbou než jiné druhy vrb nebo topolů právě tam, kde nevyžadujeme vysoký vzrůst a velký objem kmenů, ale co možná největší nárůst hmoty za co možná nejkratší dobu.

Je tedy lepší rychlerostoucí vrba nebo topol?


Uvedené rozdíly mezi Vrbami a Topoly jsou pouze jedny ze základních parametrů, podle kterých by se měl budoucí pěstitel rozhodovat.

O tom, jakou konkrétní dřevinu bude nejlepší vysadit, rozhoduje mimo legislativních nebo růstových parametrů zvoleného druhu ještě mnoho jiných neméně závažných skutečností.

Ke správné volbě dřeviny vede pouze jediná cesta a to v podobě ucelené představy, kde, jak a proč chci RRD pěstovat. Teprve potom, podle zvoleného modelu pěstitelského záměru,

přistoupit ke sběru dostupných informací. A až po jejich prostudování, pochopení a ověření by měl budoucí pěstitel dospět ke svému konečnému rozhodnutí, ano tato dřevina je pro moji lokalitu a můj záměr nejlepší a vysadím ji.

Chápeme, že pro některé převážně začínající pěstitele může být tato cesta poněkud obtížnější a často se mohou nechat zlákat právě již při hledání informací o pěstování RRD.

Díky moderním obchodním trendům a záplavě akčních nabídek a jiných komerčních triků hlavně na internetu velmi často budoucí pěstitelé zakoupí nějaký druh RRD, většinou topolu, aniž by si prostudovali, pochopili a ověřili uvedené informace a vhodnost daného druhu RRD pro své záměry.

A právě ona chybná volba druhu dřeviny bývá jednou z nejčastějších příčin pěstitelského neúspěchu.

Pokud tedy zatím nevíte jistě, jaká dřevina z našeho sortimentu topolů a vrb je pro Vás ta pravá, nebo jakou variantu z katalogu sadebního materiálu z naší nabídky zvolit, aby co nejlépe

vyhovovala daným podmínkám výsadby, či zda využít některou z našich služeb, bez váhání se na nás obraťte. Rádi vám poskytneme všechny potřebné doplňující informace pro Váš konkrétní

pěstitelský záměr. Informace čerpáme nejen z pěstitelské praxe, ale i z rozsáhlé databáze vědeckých publikací a ověřených zdrojů informací o nejrůznějších činnostech spojených s

pěstováním RRD, jak z regionu EU, tak i regionů jiných, v postatě z celého světa. Celý rozsah služeb, které jsme schopni nabídnout v oblasti pěstování.

 


naše služby :

  • Pěstování, výroba a prodej kvalitního sadebního materiálu vybraných druhů a kříženců rychlerostoucích dřevin čeledi Vrbovité (Salicaceae), rodu Topol (Populus) a Vrba (Salix).
  • Možnost uskladnění Vámi zakoupeného sadebního materiálu v odpovídajících podmínkách zcela zdarma do doby vhodné pro výsadbu s pravidelnou kontrolou fyziologického stavu sadby.
  • U dodávek sadebního materiálu většího rozsahu zajišťujeme dopravu po celém území ČR a v příhraničních oblastech sousedních států zdarma.
  • Konzultace individuálních pěstitelských záměrů s ohledem na legislativní, ekonomické, ekologické, logistické a jiné aspekty.
  • Pomoc s přípravou nebo celkové vypracování žádostí potřebných pro výsadbu porostů RRD a jejich pěstování.
  • Tvorba případových studií a ekonomických i energetických modelů v souvislosti s pěstováním topolů nebo vrb na území ČR.
  • Vyhodnocování pozemků za účelem zjištění vhodnosti daného druhu RRD kombinací nejmodernějších metod a poznatků. Nabízíme také možnost posouzení pozemku nezávislým expertem na typologii stanovišť vhodných pro pěstování RRD nejen na zemědělské půdě.
  • Provádění pěstebních prací od přípravy pozemku, výsadby, údržby, sklizně, až po zrušení porostu a navrácení pozemku do původní podoby.
  • Kontrolní činnost jednotlivých pracovních postupů, včetně možnosti proškolení pracovníků pro požadovanou pěstební činnost.
  • Vyhodnocování stavu růstu porostu dle různých kritérií a kontrola stavu rostlin s ohledem na biotické a abiotické škodlivé činitele.
  • Zajišťování odbytu dřevní hmoty pro různé formy zpracování, včetně poradenství k technologické a logistické náročnosti jednotlivých operací.
  • Celková realizace Vašeho pěstitelského záměru s RRD od A do Z.
  • Informačně-poradenský servis zaměřený nejen na pěstování topolů a vrb, ale i na další energetické rostliny a jejich využitelnost i pro neenergetické účely.

Veškeré další informace naleznete na naší webové strínmce a nebo nás kontaktujet na uvedené emailové adrese či telefoním čísle.

Odeslat poptávku nebo dotaz: DŘEVINY František Černý - rostoucí dřeviny, prodej sadbového materálu Jeseník

Dukelská 981/24, 790 01 Jeseník